Plasenta Previa
Plasentanın herhangi bir parçası rahim ağıza kadar uzanıyor ya da rahim ağzı üzerini kapatıyorsa bu durumda plasenta previadan bahsedilir.
Yaklaşık 200 gebelikte bir görülür ve aşırı kanama ve kan kaybı riski taşır. Kanama genellikle gebeliğin ikinci ya da üçüncü üç ayı içerisinde (ortalama 34. Gebelik haftasında) meydana gelir. İlk kanama herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan durur fakat ilerleyen haftalarda tekrarlama ihtimali yüksektir. Hastaların %25 inde kanamayla birlikte rahimde kasılmalarda olabilir.
Eğer daha önce sezaryen ile doğum yaptıysanız ve plasenta previa tanısı aldıysanız, plasenta kısmen bile önde olsa plasentanın sezaryen kesisi üzerine yerleşme riski yüksektir. Yapışmış bir plasenta doğum nasıl olursa olsun ciddi hayatı tehdit eden kanamalara neden olabilir. Doğumun bu konuda deneyimli merkezlerde deneyimli bir ekiple yapılması gerekir.
Yapışık Plasenta Tanısı
En doğru ve güvenilir tanı koyma metodu ultrasongrafik incelemedir.
Yapışık Plasenta Tedavisi
Gebelik 36. Hafta üzerinde ve kanama varsa acil sezaryen ile doğum yaptırılmalıdır. Kanama anne ve bebeğin hayatını tehlikeye atacak derecede çok ve şiddetli ise gebelik haftasına bakılmaksızın sezaryen yapılmalıdır. Gebelik haftası erken, kanama az ise gerektiğinde anneye kan transfüzyonları yapılarak, yatak istrahati ile takip edilebilir. Anne kan grubuna bakılarak kan uyuşmazlığı varsa gerekenler yapılmalıdır.
Prof. Dr. Ateş KARATEKE